Om mig, Marika

Jag heter Marika Nylund Ek och är 45 år. Jag tog min grundskollärarexamen 1994 med inriktning 1-7, Sv/So och idrott vid Högskolan Falun. Mina erfarenheter som lärare under de 22 åren har jag ifrån åk 1-6, men jag har mest undervisat i åk 1-3. 

Läraryrket valde jag för att jag tycker barn är det finaste som finns. De sprider så mycket glädje. Det är både spännande och meningsfullt att få följa eleverna en bit på deras resa i livet och att få vara en del av den. Inspirerande att jag får använda min kreativitet i olika ämnen och kan hitta nya vägar in i lärandet med hjälp av t.ex. språkutvecklande arbetssätt och IKT. 

Jag är född och uppvuxen i finlandssvenska Österbotten, men det var idrotten som förde mig till Sverige. I samband med mina lärarstudier ingick jag i en elitgrupp vid orienterings-högskolan Falun/Borlänge. Där träffade jag min blivande man från Nyköping. Jag tycker fortfarande om att träna och röra på mig och genomförde en Svensk Klassiker 2011/2012. Efter några års boende på olika ställen i Sverige känns det som att vi nu har hittat hem till Nyköping.

Sedan ht 2012 arbetar jag på Bryngelstorpskolan där jag nu har ansvar för åk 2, 47 elever, i ämnena Sv/So tillsammans med en Ma/No lärare och ett flertal resurspersoner. Jag trivs att arbeta på det här sättet och vårt samarbete fungerar mycket bra.

Under de senaste läsåren har jag fördjupat mig i läsförståelse och språkutvecklande undervisning genom att driva studiecirklar kring böckerna Att undervisa i läsförståelse av Barbro Westlund och Stärk språket stärk lärandet av Pauline Gibbons. Jag fick också i ett inledningsskede prova ut materialet En läsande klass. 

Utmaningar är spännande! Hösten 2015 fick jag förfrågan om att tillsammans med Marie Trapp skriva en lärarhandledning och en arbetsbok, Livet i Bokstavslandet, för åk 2. Vi fick chansen att samla allt vi kunde kring läs- och skrivstrategier i ett läromedel, som gavs ut hösten 2016. Just nu skriver jag uppföljaren, d.v.s. Livet i Bokstavslandets arbetsbok och lärarhandledning för åk 3. Eleverna får med sig kunskap om olika texttyper och hur de kan läsa, förstå och skriva dem. 

Det är fantastiskt att få uppleva glädjen i barnens ögon då de berättar något eller då de lärt sig något nytt. Nu lever jag bokstavligt talat i Bokstavslandet eftersom jag får vara med och använda mitt material med de elever jag har i åk 2. 

2 kommentarer:

  1. Jag börjar morgonen i mitt julfina kök med att titta in hos dig. Det finns mycket att ta del av här hos dig. Jag ser fram emot ett jullov, då ska jag hälsa på lite längre:) Inger, den Sorselianska Vindelälvan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Inger! Vilken trevlig upptäckt att ha fått min första påhälsning med en kommentar. Dessutom från en älva. <3 Välkommen åter! :)

      Radera